Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”RNA-terapi kan bli genombrott i en nära framtid”

Publicerad: 19 april 2015, 13:05

Hallå där Natalia Rost, docent och vice ordförande i vetenskapskommittén för American Academy of Neurology.


Ämnen i artikeln:

AAN

Vad blir höjdpunkterna på årets AAN-möte i Washington DC?

– Vetenskapsprogrammet det här året är särskilt rikt. Förutom det vanliga programmet med presentationer och postrar inom olika områden kommer mitt fokus ligga på sessioner för kliniska prövningar och ny vetenskap (emerging science).

Vilka är dina personliga favoriter i programmet?

– Sammansättningen av plenarföreläsningar är som alltid mycket imponerande med till exempel ”presidential plenary”, ”hot topics” och kontroverser inom neurologin. Mina andra favoriter i det vetenskapliga programmet är det vi kallar ”integrated neuroscience sessions”, där de främsta experterna talar inom olika områden, tillsammans med snabba ”blitz-presentationer” och en guidad posterrundvandring.

Vilka tycker du är de hetaste trenderna inom neurologiforskningen?

– Neurologisk forskning är verkligen bred och dynamisk. Ett par av de viktiga trenderna handlar om den translationella forskningens avancemang där man integrerar kunskap och metoder inom olika underspecialiteter och discipliner samt ett speciellt fokus på hjärnans hälsa inom diagnostik och behandling vid flera neurologiska sjukdomar.

Var kommer vi se nästa forskningsgenombrott i neurologin?

– Jag hoppas på ett antal sådana genombrott i nära framtid. I första hand tror jag dessa kan komma ifrån nya spännande metoder som radikalt kan förändra vårt sätt att diagnostisera och behandla neurologiska tillstånd. Jag tänker till exempel på optogenetik, där man med ljus kan stänga och slå på specifika gener i hjärnan, men också utvecklingen av läkemedel som har RNA som måltavla samt att utnyttja PET-teknik för att diagnostisera preklinisk sjukdom i hjärnan.

– Andra genombrott kan komma genom ett förändrat synsätt på biologin bakom neurologiska sjukdomar, till exempel på hur vi ser på plasticitet och reprogrammeringsmekanismer både i friska och sjuka hjärnor.

Natalia Rost är docent och ansvarig för den akuta strokeenheten på Massachusetts General Hospital i Boston. Hon är docent vid Harvard University.

Intervjun ovan bygger på svar via mejl.

Relaterat material

Nu drar vi till AAN i Washington – följ oss här

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

AAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev