Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Robot assisterade vid neurokirurgi på Sahlgrenska

Publicerad: 18 februari 2020, 09:56

Den första operationen med roboten gjordes måndagen den 17 februari.

Foto: Sahlgrenska

Svenska neurokirurger har börjat ta robotar till hjälp när elektroder läggs in i hjärnan. I går, måndag, gjorde Sahlgrenska universitetssjukhuset sin första operation.

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

LB


Korrigerad version. Sahlgrenska är först med att använda just denna robot, men Karolinska universitetssjukhuset gjorde samma typ av ingrepp med en annan robot tidigare i år.

Patienten opererades i går, måndag, på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt ett pressmeddelande från sjukhuset gick ingreppet som planerat och  patienten mår bra.

Operationen görs på en del patienter med svårbehandlad epilepsi, vars läkemedel inte hjälper tilläckligt. Elektroderna läggs in för att läkarna ska kunna se exakt var ett epilepsianfall startar. Om det skadade området inte ligger för illa till, kan det sedan opereras bort.

Det här har neurokirurger på Sahlgrenska gjort sedan 2013, men nu var det första gången som de tog hjälp av en robot.

Neurokirurgen Daniel Nilsson utförde själva operationen.

– Före operationen gör man en planering av en ingångspunkt och en målpunkt och planerar så att elekroderna ska missa viktiga kärl, berättar han för Dagens Medicin.

Roboten får ett kommando om att gå till olika punkter och ställer sedan in sig  på rätt plats och med rätt vinkel. Till roboten är en borr kopplad, men det är kirurgen som sedan borrar och efter borrandet läggs elektroderna in för hand.

– Det är ingen operationsrobot som direkt opererar, utan mer som en assistansrobot, säger Daniel Nilsson.

Enligt honom är roboten den första i sitt slag i världen.

– Den gör att det blir lite enklare, säkrare och smidigare och att det går snabbare.

Den opererade patienten ska enligt planen ligga kvar på Sahlgrenskas epilepsienhet i en eller två veckor. Epilepsianfallen och var de startar följs dygnet runt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev