Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ryggvätska avslöjade tidiga tecken på demenssjukdom

Publicerad: 16 juni 2009, 08:54

Mycket små försämringar av minnet kan vara tidiga tecken på alzheimer.


För att få en så bra behandling mot Alzheimers sjukdom som möjligt är det viktigt att börja i god tid.

Därför har forskare från bland annat Sverige och Holland i en studie undersökt om det finns någon koppling mellan olika former av mild kognitiv svikt och de förändringar av biomarkörer i ryggvätskan som brukar karakterisera alzheimer.

I studien ingick totalt 168 personer från sju europeiska länder. Personer som hade olika former av lättare minnesstörningar matchades med friska kontroller och följdes i tre år. Prov på studiedeltagarnas ryggvätska gjordes för att se om de hade den så kallade alzheimerprofilen, med förändringar av tre särskilda proteiner.

Resultaten visar att bland dem som hade kognitiv svikt som också gick att visa med minnestester var det 80 procent som hade alzheimerprofilen. Dessa personer löpte 27 gånger större risk att få Alzheimers sjukdom.

Men det mest intressanta med studien är resultaten för de personer som hade så kallad subjektiv kognitiv svikt, anser Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Dessa personer har så små försämringar av minnet att det bara är de själva eller anhöriga som uppfattar dem.

– Av dessa var det 50 procent som hade profilen, säger Kaj Blennow, som menar att resultaten pekar på att många med denna lätta minnesstörning sannolikt kommer att utveckla alzheimer.

Bland studieförfattarna finns också Lars-Olof Wahlund och Yvonne Freund-Levi från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge samt Åsa K Wallin och Lennart Minthon från Lunds universitet. Studien presenteras i julinumret av Lancet Neurology.

Lancet Neurology 2009; 8; 619–627

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev