Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Satsning på ME-forskning i Uppsala

Publicerad: 8 april 2019, 11:45

Forskare vid Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet har fått ekonomiskt tillskott av en amerikansk stiftelse för att forska inom ME/CFE.

Foto: Mikael Wallerstedt

Med pengar från en amerikansk finansiär ska forskare vid Uppsala universitet satsa mer på forskning kring neurokemin bakom kroniskt trötthetssyndrom.


Det är den amerikanska stiftelsen Open Medicine Foundation som satsat medel på svensk forskning inom sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME. Ledare för forskningen blir Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi vid Uppsala universitet, som sedan tidigare ingår i stiftelsens vetenskapliga råd.

Jonas Bergquist säger till Upsala Nya Tidning att pengarna initialt kommer att finansiera en doktorandtjänst inom ME, vilken blir den första i sitt slag i Sverige.

Uppsalaforskningen kommer framför allt att fokusera på biomarkörer i ryggvätskan hos patienter med ME.

– I mindre studier har vi kunnat visa att patienter med ME, i ryggvätskan har förhöjda halter av flera olika proteiner kopplade till inflammation. Mer kunskaper om deras betydelse kan förhoppningsvis bidra till bättre diagnostik och i förlängningen nya behandlingsmöjligheter, säger Jonas Bergquist till tidningen.

Open Medicine Foundation finansierar redan två forskningscentra knutna till Stanford och Harvard university i USA. Den svenska plattformen kommer att samarbeta med båda dessa.

Relaterat material

Utsatta patienter får inte träffa specialist

Underlag saknas för kunskapsstöd vid ME

Dalarna hindrar remisser till ME-klinik

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev