onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skallskador kopplas till demens efter 30 år

Publicerad: 31 januari 2018, 07:32

Resultaten bygger på data för 164 000 personer i Sverige som drabbats av skallskador.

Foto: Thinkstock

Ett slag mot huvudet kan ha stora konsekvenser för den drabbade i stunden. Men även långt senare verkar risken för demens vara högre hos den som fått en traumatisk hjärnskada, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Demens

Bakom resultaten står forskare vid Umeå universitet.

"Att det finns ett samband mellan skallskador och demens visste vi men att den förhöjda risken finns kvar ännu 30 år efter skadan var överraskande", säger professor Peter Nordström vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Eftersom studien är av observationstyp kan inga orsakssamband fastslås och det är en svaghet med resultaten, betonar forskarna.

Fynden bygger på data för fler än 164 000 personer, som var 50 år eller äldre på nyårsafton 2005, och som drabbats av skallskador. Uppgifterna har sedan jämförts med data för personer som inte fått en skallskada.

Enligt resultaten är risken att insjukna i demens fyra till sex gånger större för dem som fått en skallskada under det första året. Efter 30 år är risken mindre men ändå stor. Då är risken 25 procent större att drabbas av demens.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev