Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skåningar friskare än förr

Publicerad: 29 juli 2013, 06:12

Nya behandlingsmetoder och kapade vårdköer har bidragit till lägre sjukskrivningstal i Skåne.


– Vi har betat av område efter område och det har gett goda resultat. Det här är ett bevis för att systematiskt kvalitetsarbete lönar sig – för patienterna och ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Ulf Hallgårde, läkare och ansvarig för Region Skånes sjukskrivningsprojekt, till Sydsvenskan.

För sex år sedan, när sjukskrivningsprojektet startade, tillhörde Skåne de län som hade högst andel sjukskrivna invånare. I dag ligger Skåne i stället i topp bland de län som har lägst sjukskrivningssiffror, uppger Sydsvenskan. Bara Östergötland har bättre resultat. Detta ska bero på flera förändringar som vården i Skåne har infört, bland annat att de som söker vård för ryggskott i dag direkt ska få träffa en sjukgymnast som gör en grundlig genomgång av patienten.

Ett annat exempel är de långa köerna till operation för karpaltunnelsyndrom, som innebär att handens huvudnerver kommer i kläm och ger domningar och smärtor. Vårdkön gjorde att människor var sjukskrivna länge.

– En patient kostade i snitt 24 500 kronor under sjukskrivningen medan operationen kostade 1 500 kronor att utföra, säger Ulf Hallgårde till Sydsvenskan.

Privatpraktiserande läkare opererade bort köerna. Inhyrda privatläkare har varit ett sätt att korta även andra långa vårdköer i Skåne.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev