lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skiftarbete får hjärnan att åldras

Publicerad: 18 maj 2016, 08:26

Skiftarbete verkar åldra hjärnan visar studio från Uppsala universitet.

Foto: Thinkstock

Skift- och nattarbetare verkar ha svårare att lösa problem, dra slutsatser och förstå samband. Det kan ta flera år innan hjärnan återhämtar sig efter att man återgått till ett vanligt dagjobb, visar en studie från Uppsala universitet.


Forskarna har analyserat data från 7 000 medelålders kvinnor och män i den storskaliga svenska forskningsstudien EpiHealth. Deltagarna har genomgått ett test som mäter kognitivt åldrande. Det används bland annat för att upptäcka demens.

– Uppgiften är att man ska klicka på tal från 1 till 25 i rätt ordning — 1, 2, 3 och så vidare. I den andra delen gör man samma sak men växlar mellan siffror och bokstäver. Alltså 1a, 2b, 3c och så vidare. Det är känt att när man blir äldre så behöver man mer tid för att göra testet, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet.

I studien har man också vägt in utbildningsnivå, ålder, kön och flera andra faktorer som påverkar förmågan att utföra uppgiften i testet.

– De som arbetade skift när de gjorde testerna presterade sämre än de som inte var skiftarbetare. De som hade arbetat skift de senaste fem åren men slutat presterade också sämre, säger Christian Benedict.

Däremot såg forskarna inga skillnader för dem som slutat skiftarbeta för mer än fem år sedan, jämfört med dem som aldrig skiftarbetat.

– Vilken slutsats kan vi dra av detta? Jo, du kan återställa den kognitiva funktionen om det har gått mer än fem år sedan du slutade arbeta skift. Men det är ganska skrämmande att det tar så lång tid att bli återställd, säger Christian Benedict.

Men trots att hjärnan verkar ta stryk av skift- och nattarbete är det inte en realistisk lösning att alla ska jobba regelbundna dagtider, menar Christian Benedict. Som skiftarbetare bör man dock vara mycket mer uppmärksam på andra livsstilsfaktorer.

– Att röra sig ordentligt, äta hälsosamt, låta bli att röka och inte dricka för mycket alkohol. Då åldras hjärnan inte lika snabbt, säger han.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurobiology of aging.

Nattskift är värst

Kroppens inre klocka talar om för oss att det är dags att sova när det är mörkt ute och när det blir ljust ska vi vara aktiva. Många skiftarbetare kan inte matcha sina arbetstider med sin inre klocka och berättar att de har sömnstörningar, enligt Christian Benedict.

– Nattskift är det sämsta, därför att du jobbar mot din inre klocka. När du ska återhämta dig mellan dina skift berättar du för din hjärna att det är dags för en vanlig vakencykel. Men sedan måste du tillbaka till den här tvärtomtiden. Hjärnan har en förmåga att anpassa sig i viss utsträckning, men det tar flera dagar.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev