Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skiftarbete kopplas till MS-risk

Publicerad: 18 oktober 2011, 10:10

Svenska forskare har funnit en koppling mellan skiftarbete i tonåren och ökad risk att insjukna i multipel skleros, MS. Den absoluta risken att drabbas är dock liten.


Tidigare forskning har visat att skiftarbete ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Skiftarbete kan orsaka sömnbrist och en störning av den biologiska klockan, vilket i sin tur tros orsaka störd melatonininsöndring och ökade inflammatoriska reaktioner.

Nu har forskare vid Karolinska institutet tittat närmare på om skiftarbete även ökar risken för MS, som är en inflammatorisk sjukdom i centrala nervsystemet.

Forskarna analyserade data från två olika studier med personer mellan 16 och 70 år.

I den ena ingick 1 343 nydiagnostiserade fall av MS och 2 900 kontrollpersoner utan sjukdomen. Den andra studien omfattade 5 129 personer som fått diagnosen MS för mer än ett år sedan, samt 4 509 kontrollpersoner.

Resultaten visar att i den första studien hade 110 av de 1 343 personerna med MS någon gång arbetat skift före 20 års ålder - permanent eller roterande - vilket motsvarar en relativ riskökning på 70 procent, jämfört med dem som aldrig hade arbetat skift.

De som hade arbetat skift under tre år eller längre före 20 års ålder hade dubbelt så hög relativ risk att drabbas av MS jämfört med dem som aldrig arbetat skift.

Är det dags att förbjuda skiftarbete i ung ålder? Nej, så långt är inte Tomas Olsson, professor vid institutet för klinisk vid Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien, beredd att gå.

– Men resultaten uppmanar till ett visst regelbundet liv i tonåren. Det kan även handla om sömnvanor - tänk till exempel på dem som sitter uppe och spelar dataspel på nätterna, säger han och fortsätter:

– Resultaten visar också på komplexiteten i en sjukdom som MS. Skiftarbete är en av flera faktorer som medför ökad risk. Vi har även sett att exempelvis övervikt före 20 års ålder ökar risken att drabbas.

Den absoluta risken att drabbas av MS i samband med skiftarbete är dock låg, enligt Tomas Olsson.

– Omkring 1 av 500 personer drabbas av MS under sin livstid. Även om risken är dubbelt så hög att drabbas i samband med skiftarbete så handlar det fortfarande om en liten risk.

Läs abstract: Annals of Neurology, publicerad online 18 oktober 2011

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev