Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skrev intyg utan att träffa patienten

Publicerad: 6 mars 2012, 09:38

En läkare skrev ut ett intyg om funktionsnedsättning hos en kvinna utan att träffa henne. Det var ett undantag för att hjälpa till, säger personen.


Kvinnan i Örebro län blev klassad som arbetshandikappad av Arbetsförmedlingen trots att hon hade vanliga jobb samma år. Läkarintyget som sade att hon hade ett psykosocialt handikapp var enligt Arbetsförmedlingen avgörande för den bedömningen.

Läkaren som skrev intyget träffade aldrig patienten, men säger att utlåtandet bygger på ett timslångt telefonsamtal med henne.

– Normalt träffar jag mina patienter men den här var ett undantag. Jag hjälpte den här kvinnan av ren medmänsklighet eftersom hon inte kunde hitta någon annan lösning, säger läkaren till Nerikes Allehanda.

Kvinnan själv säger att beskrivningen i läkarutlåtandet om att hon skulle ha depressioner och sömnstörningar inte stämmer och att hon inte ens talat med läkaren över telefon. Efter händelsen har läkaren skrivit ett nytt intyg om att kvinnan är frisk och kan ta alla jobb. Hon har därefter blivit avkodad som funktionshindrad på Arbetsförmedlingen.

Bakgrunden var att en arbetsgivare som ville ge kvinnan jobb i köket enligt henne hävdade att de inte kunde anställa henne med vanlig lön utan behövde få lönebidrag. Arbetsgivaren vädjade sedan till läkaren om ett utlåtande för kvinnans räkning.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev