Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Små skador på hjärnan kan öka risken för stroke

Publicerad: 7 juli 2015, 07:48

Foto: Thinkstock

Små hjärnskador som inte tros ha någon betydelse kan öka risken för att få stroke, enligt amerikanska forskare.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Risken för stroke eller strokerelaterad död verkar öka hos i övrigt friska personer med upptäckbara skador på hjärnan som är mindre än 3 millimeter, enligt den nya studien.

– Så här små skador på hjärnan ignoreras normalt i praktiken eftersom man inte har vetat vad de betyder och förmodligen inte har någon betydelse. Våra fynd tyder på att de små skadorna är minst lika viktiga, säger Thomas Mosley, professor i geriatrik och senior forskare i studien, i ett pressmeddelande från University of Mississippi.

Personer med dessa små hjärnskador hade tre gånger högre risk att drabbas av stroke jämfört med de utan observerbara hjärnskador. För de med både små och större (över 3 millimeter) skador på hjärnan var samma risk sju till åtta gånger högre. Enligt forskarna var hjärnskadorna ibland så små som en enda pixel i magnetkameran.

Forskarna analyserade magnetkameraundersökningar från 1 888 personer mellan 50 och 73 år som inte haft stroke. Personernas hälsostatus följdes upp under 14,5 år. Enligt forskarna har tidigare liknande studier framförallt tittat på äldre populationer.

Här kan du läsa abstract till studien:

Gwen Windham med flera. Small Brain Lesions and Incident Stroke and Mortality: A Cohort Study. Annals of Internal Medicine, publicerad online 6 juli 2015. DOI: 10.7326/M14-2057.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev