Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Smärtbetingning kan vara omedveten

Publicerad: 25 maj 2015, 07:16

Foto: Thinkstock

Den allmänna uppfattningen om smärtbetingning är att det kräver en medveten tankeprocess, men nu kommer ny forskning som tyder på att det inte spelar någon roll om betingningen är medveten eller omedveten.


– Jag blev inspirerad av den nu pensionerade KI-professorn Arne Öhmans forskning om omedveten inlärning av rädsla och applicerade det på en mer kroppslig funktion, i mitt fall smärta, säger Karin Jensen, smärtforskare vid Karolinska institutet i Stockholm, till Dagens Medicin.

I studien ingick 49 friska försökspersoner som delades in i fyra grupper. Grupperna fick se bilder av ansikten, antingen under så lång tid att de kunde uppfatta bilden eller så kort tid att bilden inte medvetet kunde uppfattas. I samband med varje bild utsattes de för olika smärtstimulering och fick gradera smärtan på en bestämd skala. På så sätt skapades en betingning av smärta eftersom hög eller låg smärta kopplades till olika bilder. I en senare fas av experimentet fick personerna se samma bilder igen, fast nu utsattes de för en och samma nivå av smärtstimulering, och fick gradera smärtan.

Resultaten visar att både smärtlindring och ökad smärtkänslighet kunde betingas både medvetet och omedvetet. Oavsett hur betingningen hade skett så rapporterade försökspersonerna mer smärta när de såg bilderna som tidigare kopplats till en hög smärta, och mindre smärta när de såg bilderna som tidigare kopplats till mindre smärta, trots att de under testfasen fick en och samma smärtstimulering.

Nu vill Karin Jensen gå vidare med sin forskning genom att se om omedveten inlärning också kan ske hos sovande eller sövda personer.

– Jag är nyfiken på vilka andra associationer vi kan skapa omedvetet och hur pass omedvetna vi kan vara när dom skapas.

Här kan du läsa hela studien:

Karin Jensen med flera. Classical conditioning of analgesic and hyperalgesic pain responses without conscious awareness. PNAS. Publicerad online 15 maj 2015. DOI: 10.1073/pnas.1504567112.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev