Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Snabbmat kan orsaka Alzheimers sjukdom

Publicerad: 28 November 2008, 12:16

Snabbmat kan orsaka Alzheimers sjukdom

Snabbmat kan öka risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en ny svensk doktorsavhandling.


Genen apoE4 är en känd riskfaktor för att utveckla Alzheimers och andra demenssjukdomar. Doktoranden Susanne Akterin på Karolinska institutet i Solna har undersökt möss som genmodifierats för att likna människor som bär på apoE4.

Under nio månader matade hon dem med snabbmatsliknande kost som innehöll mycket fett, socker och kolesterol. Resultatet blev att ämnessammansättningen i mössens hjärnor förändrades på ett sätt som liknar det hos patienter med Alzheimers sjukdom.

– Vår hypotes är därför att ett högt intag av fett och kolesterol, i samverkan med genetiska faktorer som apoE4, kan leda till att flera ämnen i hjärnan påverkas negativt och att detta kan vara en bidragande orsak för utvecklandet av Alzheimer, säger Susanne Akterin i ett pressmeddelande.

Hennes slutsatser presenteras närmare i en avhandling som läggs fram den 5 december.

Läs avhandlingen:

From cholesterol to oxidative stress in Alzheimer’s disease : A wide perspective on a multifactorial disease

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev