Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Spelandet ligger inte bakom ALS hos fotbollsspelare

Publicerad: 12 augusti 2009, 09:01

Spelandet ligger inte bakom ALS hos fotbollsspelare

Foto: Foto: Photos.com

Genetiska anlag och miljöfaktorer tros ligga bakom varför många italienska fotbollsproffs drabbas av ALS.


Ämnen i artikeln:

ALS

Förekomsten av den neurologiska sjukdomen ALS, amyotrofisk leteralskleros, är upp till sju gånger högre i den italienska fotbollsligan än hos resten av befolkningen, skriver Dagens Nyheter.

En undersökning av neurologen Adriano Chio visar att 41 fall av den ovanliga sjukdomen har konstaterats mellan 1973 och 2001. Framför allt mittfältare tycks drabbas.

Det mest välkända fallet inom italiensk fotboll är den tidigare Fiorentina- och Milan-stjärnan Stefano Borgonovo. Den svårt sjuke 45-åringen kan nu bara tala genom en dator som läser av hans ögonblinkningar. Stefano Borgonovo har blivit något av en symbol för ALS inom den italienska fotbollen och hans öde har fått hela nationen att fråga sig varför just fotbollen drabbas.

Teorierna om varför fotbollsspelare tycks ha större risk för ALS än andra har varit många. Dopning har varit en, men i så fall borde även andra sporter ha drabbats, menar experterna. Fotbollsspecifika skador och nickande av bollen har varit en annan teori.

I förra veckan presenterades en italiensk studie som hade fått 250 000 euro i stöd av det italienska fotbollsförbundet, Figc. Den utesluter spelandet som en direkt orsak. I stället framhävs genetiska anlag och miljöfaktorer.

Ammar Al-Chalabi, neurolog vid King´s College i London, forskar kring riskfaktorer bakom ALS. Han säger att han inte är förvånad över studieresultatet.

– Vi har exempelvis rapporterat härifrån (England) om tre barndomsvänner som spelat fotboll i samma amatörlag genom åren. Alla tre fick senare ALS. Två av dem dog till och med samma helg. Om man ser på deras livsstil fanns det många gemensamma riskfaktorer, säger han till Dagens Nyheter.

Samtidigt växer intresset för eventuella samband mellan ALS och sportande på andra håll. I Kanada upptäcktes nyligen att ALS är klart överrepresenterat bland spelare i den nationella proffsligan i amerikansk fotboll.

Ämnen i artikeln:

ALS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev