Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Stentar och kirurgi var lika bra för att förebygga stroke

Publicerad: 26 maj 2010, 21:00

Att stenta kärl i halspulsådern och att öppna dem för att rensa från förkalkningar gav lika god effekt för att förebygga stroke.


Förträngning i halspulsådern kan leda till att blodproppar förs till hjärnan och orsakar stroke. Att behandla sådana större förträngningar är därför ett sätt att förebygga stroke.

Två olika metoder används för ändamålet. Antingen kan förträngningen behandlas genom endarterektomi, som innebär att kirurgen öppnar kärlet för att rensa det från förkalkningar. Den andra metoden är att sätta in en kärlvidgande stent i det förträngda kärlet.

Metoderna har ställts mot varandra i tidigare studier, se länkade artiklar, och nu har National Institutes of Health i USA bekostat en studie för att jämföra ingreppen. Studien som publiceras i dag, onsdag, online av New England Journal of Medicine pekar till skillnad från en del tidigare studier på att metoderna är likvärdiga.

Patienter med både symtomatiska och asymtomatiska förträngningar randomiserades antingen till det ena eller det andra ingreppet.

Drygt 2 500 patienter följdes upp i median i två och ett halvt år. Det primära effektmåttet var tidig stroke, hjärtinfarkt och död oavsett orsak och senare stroke. Detta drabbade 7,2 procent av dem som blivit stentade och 6,8 procent av dem som fått sina kärl rensade. Men skillnaderna var inte signifikanta.

Risken för tidig stroke, det vill säga stroke som inträffade några veckor efter ingreppen, var signifikant förhöjd bland de patienter som hade blivit stentade. Risken för tidig hjärtinfarkt var däremot signifikant förhöjd för dem som genomgått endarterektomi.

Risken för återkommande stroke var låg i båda grupperna, 2 procent vid stentning och 2,4 procent vid endarterektomi. Av det drar studieförfattarna slutsatsen att både metoderna är välfungerande.

Läs studien i New England Journal of Medicine:

Publicerad online den 26 maj 2010

Relaterat material

Kirurgi bättre än stent vid förträngning i halsartär

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev