Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Stor studie visar på långt färre demensfall

Publicerad: 10 februari 2016, 22:00

Äldres nyinsjuknande i demens har sjunkit under de senaste 30 åren, enligt resultat från en av de största studierna på området som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.


– Det här resultatet stödjer vad flera andra studier har varit inne på – att färre insjuknar i åldersrelaterad demens i västvärlden. Ett intressant fynd var också att risken för demens till följd av stroke minskade med tiden. Visserligen drabbades färre deltagare av kärlsjukdomar under studiens senare del men det förklarar ändå inte helt varför demensfallen blev färre, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, och som inte själv deltagit i studien.

Det har länge talats om att fler äldre får demens runtom i världen – men nu visar alltså ny forskning på en mer nyanserad bild.

Den aktuella studien undersökte hur många personer över 60 år som drabbats av åldersrelaterad demens under de fyra senaste decennierna. I snitt fick 3,6 av 100 personer demens mellan sent 70-tal och tidigt 80-tal, en siffra som sjönk till 2,0 av 100 personer under de första åtta åren av 2000-talet.

Demensformen har i genomsnitt minskat med 20 procent för varje årtionde sedan studiens start 1977, påpekar forskarna. Men effekten sågs enbart hos deltagare som minst slutfört gymnasiet.

– Utbildning är en viktig del när vi talar om risken för demens. Man har tidigare visat att högutbildade individer har högre hjärnkapacitet, det vill säga fler kontakter mellan nervcellerna. Och det gör att hjärnan bättre klarar av skador såsom stroke, säger Ingmar Skoog.

De amerikanska och brittiska forskarna visar även att insjuknandet i demens verkar kunna fördröjas, exempelvis om högt blodtryck behandlas i ett tidigt skede. En hoppingivande upptäckt, menar Ingmar Skoog.

– Vi räknar med att antalet demenssjuka i världen ökar med 90 miljoner fram till år 2050. Men genom förebyggande åtgärder kanske 10 till 15 miljoner fall kan förhindras och det gör skillnad, säger han.

Totalt undersöktes fler än 5 200 individer som ingår i det välkända projektet Framingham heart study, en kohortstudie om hjärtsjukdomar som pågår i Massachusetts sedan 1948. Men under mitten av 70-talet började forskarna även undersöka insjuknandet i demens.

– Jag ser inga stora brister med den här studien. Möjligtvis att den är utförd i ett område av USA där fler högutbildade bor vilket gör att resultatet inte är representativt för hela landet, säger Ingmar Skoog.

Läs mer i abstract:

Claudia L Satizabal, med flera. Incidence of dementia over three decades in the Framingham hearts study. The New England Journal of Medicine, publicerad i tidskrift 10 februari 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1504327

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev