Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Stora hälsoeffekter med medelhavskost

Publicerad: 12 september 2008, 12:46

Italienska forskare rapporterar stora hälsomässiga fördelar för personer som håller en strikt medelhavsdiet.


Medelhavskost karakteriseras av en diet bestående av mycket frukt och grönt, fisk och olivolja, men ett lågt intag av kött och mejeriprodukter.

Forskarna vid universitetet i Florens har genomfört en metastudie där de gått igenom 12 internationella studier, inkluderande mer än 1,5 miljoner människors matvanor som följts i mellan 3 och 18 år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Forkarna konstaterar bland annat en 9-procentig minskning i hjärtsjukdomar, och en minskning i cancer med 6 procent hos de personer som följde en strikt medelhavskost.

Även förekomsten av Parkinsons sjukdom och Alzheimer reducerades hos konsumenterna av medelhavsmat, skriver Reuters.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev