Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Stora insatser av anhöriga i den globala demensvården

Publicerad: 5 juli 2018, 06:35

Foto: Thinkstock

Den så kallade informella vården stod för 40 procent av den globala demensomsorgen 2015. Vård av detta slag var i majoritet i låginkomstländer och de flesta vårdgivarna var kvinnor, enligt en ny internationell rapport.


Ämnen i artikeln:

DemensKarolinska institutetAlzheimers sjukdom

Informell vård definieras som obetalt vård utförd av en anhörig. Det nedlagda arbetet för informell vård av demenspatienter uppgick under 2015 till en motsvarighet av 40 miljoner heltidsarbeten. Sociala förändringar världen över, till exempel att fler kvinnor träder in på arbetsmarknaden, innebär dock att många länder måste ställa om från informell till formell vård på sikt, menar forskarna.

Rapporten utgår från Karolinska institutet och Anders Wimo, adjungerad professor i geriatrisk allmänmedicin med hälsoekonomisk inriktning, är en av forskarna bakom studien. Han understryker att det är bra för kvinnors ekonomiska situation att börja förvärvsarbeta, men att omställningen kan bli en utmaning i de länder som inte har något utvecklat socialt skyddsnät.

– Om man inte har en sådan struktur som vi har i våra delar av världen kan situationen för de demenssjuka påverkas ganska påtagligt, säger Anders Wimo till Dagens Medicin.

Rapporten baseras på utdrag av data från Alzheimer's Disease Internationals rapporter från 2010 och 2015. Alzheimer's Disease International är en global samarbetsorganisation som sysslar med information om kognitiva hjärnsjukdomar och stöd till drabbade och dess anhöriga. På grund av osäker och bristfällig data ska fynden ses som uppskattningar och inga exakta siffror, skriver forskarna.

Relaterat material

Norrlänning blev oftare dement

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev