Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Stora skillnader i strokevården

Publicerad: 21 juni 2011, 08:31

Vården av strokepatienter har tydliga brister, enligt en granskning av Socialstyrelsen. Dessutom är de regionala skillnaderna stora.


I maj gjorde Dagens Medicin en uppmärksammad kartläggning som visade att det finns stora skillnader mellan hur länge strokepatienter får vänta på trombolys vid olika sjukhus. Socialstyrelsens nya jämförelse av strokevården i olika landsting ger samma bild.

Sämst till ligger landstingen Uppsala, Östergötland, Kronoberg och Blekinge, där mediantiden mellan ankomsten till sjukhus och påbörjad behandling ligger över 90 minuter.

– Det är viktigt att förkorta väntetiderna till behandling för strokepatienterna, både för att minska dödligheten och för att öka livskvaliteten efter en stroke, säger Socialstyrelsens utredare Björn Nilsson i ett pressmeddelande.

Även på övriga områden som Socialstyrelsen har granskat finns stora regionala skillnader. Ett exempel är patienter som drabbats av en liten stroke till följd av förträngningar i halskärlen, som enligt rekommendationen bör opereras inom 14 dagar. I Gävleborg, Sörmland och Västernorrland är medianväntetiden omkring 30 dagar, visar rapporten.

Läs mer:

Socialstyrelsens rapport (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News