Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Störd sömn kopplas till ökad risk för alzheimer

Publicerad: 28 oktober 2014, 15:15

Män som rapporterade problem att sova när de var i 50- eller 70-årsåldern insjuknade oftare i Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Jämfört med män som uppgivit inga sömnproblem var  riskökningen 50 procent bland dem som uppgivit att de antingen hade  svårt att somna, att de tog sömnläkemedel fler än tre gånger per vecka  eller att de ofta vaknade tidigt och hade svårt att somna om.

Risken för att utveckla alzheimer var dessutom högre  bland dem som rapporterat sömnstörningar vid 70 års ålder, jämfört med  vid 50 års ålder.

– Dessa fynd tyder på att behandlingsstrategier som  inriktas på att försöka förbättra sömnen och dess kvalitet sent i livet  kan bidra till att minska risken för att senare utveckla Alzheimers  sjukdom, säger studiens ledare Christian Benedict i ett pressmeddelande  från Uppsala universitet.

Han och hans forskarkollegor betonar dock att studien är av observationstyp och därför inte kan fastslå orsakssamband. De  påpekar att vissa medicinska tillstånd som de inte tagit hänsyn till i  sin analys, som depression, möjligen skulle kunna förklara kopplingen  mellan sömnstörning och alzheimer.

Samtidigt anser de att den totala mängden belägg för en  koppling mellan sömnstörningar och demens pekar på att det inte är fråga  om ett slumpfynd. Forskarna anger också ett par möjliga förklaring  till varför sömnstörningar skulle kunna öka risken för alzheimer, till exempel att dålig sömn kan göra det svårare för hjärnan att göra sig av med  skadliga nedbrytningsprodukter, se länk härintill.

Totalt ingick över 2 500 svenska män i studien. De följdes i upp till 40 år.

Läs hela originalsartikeln:

■  Christian Benedict med flera. Self-reported sleep disturbance is associated with Alzheimer’s disease risk in men. Alzheimer’s & Dementia, publicerad online den 27 oktober 2014. DOI: 10.1016/j.jalz.2014.08.104

Relaterat material

Årets höjdpunkter i forskningen är korade

Ny förklaring till varför vi sover

Mer beta-amyloid hos äldre med sömnproblem

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev