Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Stort bakslag i alzheimerstudie

Publicerad: 23 november 2016, 13:23

Foto: Thinkstock

Det experimentella läkemedlet solanezumab bromsade inte försämringen i kognition vid tidig Alzheimers sjukdom, enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Eli Lilly.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomLäkemedel

– Detta är en stor besvikelse. Många i det här forskningsfältet hade nog trott och hoppats att resultatet skulle bli positivt, även om effekten aldrig förväntades bli dramatiskt stor, säger Kaj Blennow, professor och alzheimerforskare vid Göteborgs universitet.

Resultaten i studien innebär ytterligare en förlängning på listan över misslyckade försök att ta fram läkemedel som angriper ämnet beta-amyloid, som enligt den så kallade amyloidhypotesen tros vara grundorsaken till den fruktade demenssjukdomen.

I tidigare studier med samma läkemedel kunde företaget inte heller visa någon säker effekt, men dessa studier antydde ändå en möjlig effekt hos patienter med mildare form av sjukdomen. Därför startade Eli Lilly den aktuella studien på patienter i tidig sjukdomsfas,där man dessutom hade konstaterat att deltagarna hade upplagring av amyloid i hjärnan.

Men resultaten blev alltså ett bakslag. Patienter som lottats till solanezumab fick inte en minskad inbromsning av den kognitiva förmågan, mätt med skalan Adas-cog14, jämfört med placebogruppen.

Visserligen skriver bolaget att patienterna som fick solanezumab verkade bli gynnade på flera effektparametrar, men skillnaderna var inte stora och inte statistiskt säkerställda.

– Man kan spekulera i förklaringar till resultaten, som att man möjligen måste angripa sjukdomsprocessen i ett ännu tidigare skede. Men sammantaget innebär fynden ändå att amyloidhypotesen tappar i trovärdighet, säger Kaj Blennow.

Mer fullständiga resultat från studien kommer att redovisas vid ett vetenskapligt möte den 8 december.

Relaterat material

Studier på antikroppar mot alzheimer nu i tryck

Nya rön om alzheimermedicin

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev