Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Studie indikerar att fruktos kan bidra till överätning

Publicerad: 4 januari 2013, 09:47

Intag av fruktos minskar inte aktiviteten i områden i hjärnan som styr över aptiten, i motsats till intag av glukos, enligt en ny studie i tidskriften Jama.


Resultaten skulle därmed vara nya belägg för att ökad konsumtion av fruktos, genom tillsatt socker i olika matvaror, kan vara en orsak till den ökade förekomsten av fetma.

Det är amerikanska forskare som låtit undersöka friska försökspersoner med magnetkamera i samband med att de druckit vätska med någon av de två sockerarterna fruktos och glukos. Experimentet gjordes dubbelblint, det vill säga varken försökspersoner eller utvärderande forskare kände till vilken sockerart som druckits.

Resultaten visar på skillnader i aktiviteten i flera delar i hjärnan som har att göra med belöning och kontroll av aptit. Efter intag av glukos minskade till exempel blodgenomströmningen i hypothalamus, insula och striatum, vilket inte kunde ses efter intag fruktos.

Vidare upplevde försökspersoner en större mättnadskänsla efter att de intagit glukos jämfört med fruktos.

Fynden stödjer en hypotes om att när den mänskliga hjärnan utsätts för fruktos så ändras signalvägar i hjärnan som gynnar ökat intag av mat, enligt en ledarartikel i tidskriften.

Läs abstract till studien:

Kathleen Page med flera. Effects of Fructose vs Glucose on Regional Cerebral Blood Flow in Brain Regions Involved With Appetite and Reward Pathways. Jama, publicerad online den 2 januari 2013. DOI: 10.1001/jama.2012.116975

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev