Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Studie kan öppna för enklare diagnostik av alzheimer

Publicerad: 4 Mars 2020, 08:25

Foto: Getty Images

Forskare från Sverige har varit med och tagit fram en metod som gör det möjligt att mäta alzheimermarkören fosforylerat tau i blod. Det kan göra det enklare att ställa diagnos på demenssjukdomen, tror de själva.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomLunds universitetDemens

– I dag är det standard att mäta denna markör i ryggvätska, men det är så klart mycket smidigare om den går att mäta i blod i stället. Lumbalpunktion är det bara specialistkliniker som kan göra och det finns dessutom en risk för biverkningar, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och senior författare till studien, som publiceras i tidskriften Nature Medicine.

Han och hans kollegor har analyserat blodprover från 589 personer som var antingen friska eller i olika fas av neurodegenerativ sjukdom. Blodtestet för fosforylerat tau var bättre än andra undersökta markörer i blod för att förutsäga vilka patienter som verkligen hade alzheimerdemens eller ett förstadium till sjukdomen.

– Även om blodtestet inte var exakt lika bra som att mäta fosforylerat tau i ryggvätska var det tillräckligt bra anser vi, säger Oskar Hansson.

Resultaten bekräftas i en studie från USA som publiceras samtidigt i samma tidskrift. Oskar Hansson tror att blodtestet kan få genomslag i sjukvården inom några år.

– För att det ska kunna användas på kliniska laboratorier behövs mer verifierande tester för att det ska kunna ”sättas på instrument”.

Han och hans kollegor undersöker nu nyttan av att använda blodtestet i tidig diagnostik av minnesstörningar på flera vårdcentraler i sydvästra Skåne.

– Vi tror det finns en stor potential av att använda ett enkelt blodtest i primärvården. De diagnostiska tester för kognitiv sjukdom som i dag används där är ganska trubbiga, säger Oskar Hansson.

Det finns även blodtester för den andra alzheimermarkören som brukar mätas i ryggvätska, beta-amyloid. Oskar Hansson tror dock att blodtester för fosorylerat tau är det som främst kommer användas i framtiden, bland annat för att skillnaden mellan friska och sjuka är mycket större än för beta-amyloid.

Läs abstract till studien:

Shorena Janelidze Plasma P-tau181 in Alzheimer’s disease: relationship to other biomarkers, differential diagnosis, neuropathology and longitudinal progression to Alzheimer’s dementia. Nature Medicine, publicerad online den 2 mars 2020. DOI: 10.1038/s41591-020-0755-1

Relaterat material

Blodtest fångade beta-amyloid i hjärnan

Ny bildmetod skvallrar om alzheimer

Bilder av tau sätter alzheimer i nytt ljus

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev