Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Studie kastar tvivel på RLS-hypotes

Publicerad: 13 februari 2014, 09:23

Läkemedlet pregabalin hade samma effekt som standardläkemedlet pramipexol vid RLS. Pregabalin gav också mer sällan så kallad symtomförstärkning, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Restless Legs Syndrom

Läkemedel som stimulerar dopaminreceptorer har länge varit de mest använda mot restless legs syndrom, RLS. Men de här läkemedlen förknippas också med att en del patienter får förvärrade symtom efter en längre tids behandling.

Huruvida detta fenomen beror på behandlingen eller är en naturlig försämring av sjukdomen har aldrig klarlagts, enligt forskarna bakom den nya studien.

De lottade därför patienter till att få behandling med antingen dopaminagonisten pramipexol (Sifrol) eller pregabalin (Lyrica). Det senare är inte verksamt på dopminreceptorer utan binder till en underenhet till kalciumkanaler i centrala nervsystemet.

Enligt resultaten, som publiceras i New England Journal of Medicine, gav pregabalin minst lika bra symtonlindring som pramipexol efter tolv veckors behandling.

Efter ett års behandling hade 2,1 procent av patienter som behandlats med pregabalin fått förvärrade symtom, jämfört med 7,7 procent av patienterna som fått pramipexol.

Forskarnas slutsats är att symtomförstärkningen efter behandling med dopaminerga läkemedel verkligen är ett resultat av behandlingen. De konstaterar också att symtomförstärkningen verkar kopplad till dosen av pramipexol och hur lång behandlingen var.

Vidare anser de att fynden kastar tvivel på hypotesen att RLS främst skulle beror på en störning i dopaminsystemet.

Totalt ingick 719 patienter i studien, som var finansierad av företaget Pfizer.

Richard Allen med flera. Comparison of Pregabalin with Pramipexole for Restless Legs Syndrome. New England Journal of Medicine 2014; 370: 621–631. DOI: 10.1056/NEJMoa1303646

Relaterat material

Läkemedel för rastlösa ben får stöd i SBU-utvärdering

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Restless Legs Syndrom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev