Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Stum man tänker högt med hjälp av hjärnimplantat

Publicerad: 24 november 2008, 12:20

Stum man tänker högt med hjälp av hjärnimplantat

Foto: Foto: Photos.com

En elektrod kopplad till en digital röstsynt har opererats in i hjärnan hos en totalförlamad man. Nu kan synten producera vokala ljud som mannen tänker.


Forskare vid Boston University i Massachusetts i USA har jobbat med en manlig patient som lider av så kallat locked-in syndrome. Det är ett tillstånd där patienten är fullt medveten om omvärlden, men oförmögen att kommunicera till följd av förlamning av näst intill all viljestyrd muskulatur i kroppen.

Mannens hjärna röntgades med hjälp av funktionell magnetisk resosnanstomografi, fMRI, medan han försökte säga olika vokaler. Signalerna som sändes ut från hjärnans språkcentrum visade sig vara samma som hos en frisk person.

En elektrod implanterades i hjärnbarken, där språket styrs ifrån, och kopplades till ett datoriserat språksystem som producerar ljud beroende på vilka signaler hjärnan skickar ut. Hittills har patienten lyckats producera tre vokalljud, lika snabbt som vid normalt tal.

– Det långsiktiga målet är att han ska kunna använda hjärn-datorgränssnittet för att uttala ord inom fem år, säger Frank Guenther, en av läkarna i forskarteamet, till Nature News.

Resultaten har presenterats vid ett möte som hölls av Society for Neuroscience i Washington DC den 19 november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev