Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Subkliniska förändringar kartlagda vid alzheimer

Publicerad: 13 juli 2012, 06:23

Det går att se förändrade värden för peptiden beta-amyloid i ryggvätska upp till 25 år innan de första kliniska tecknen på Alzheimers sjukdom hos personer med sällsynta genetiska anlag för sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det visar en ny studie tidskriften New England Journal of Medicine.

Det är ett amerikanskt forskarlag som kartlagt olika sjukdomsrelaterade förändringar hos 88 personer som bär på så kallade autosomalt dominanta anlag för Alzheimers sjukdom, vilket innebär att de kommer att drabbas av sjukdomen i relativt unga år.

Forskarna räknade fram en ålder då studiedeltagarna skulle få de första kognitiva symtomen på sjukdomen, baserat på när deras föräldrar fick sina första sådana symtom.  De jämförde sedan vilka förändringar som hade inträffat jämfört med anlagsfria syskon till studiedeltagarna. På så sett kunde forskarna pussla ihop den ungefärliga ordningen för hur förändringarna inträffar.

Jämfört med åldern då de första kliniska tecknen på sjukdomen förväntas inträffa kunde förändringarna ses enligt följande:

■ 25 år innan: Nivåerna av peptiden beta-amyloid42 börjar sjunka i ryggvätska.
 ■ 15 år innan:  Ansamlingar av beta-amloid kan ses i hjärnan med hjälp av positronemissionstomografi, PET. Ungefär samtidigt går det att se förhöjda nivåer av proteinet tau i ryggvätska och att delar av hjärnan krymper.  
 ■ 10 år innan: Minskad metabolism i hjärnan och försämrat så kallat episodiskt minne.  
 ■ 5 år innan:  Försämrad kognitionsförmåga enligt så kallat MMSE-test.
 ■ 3 år efter att symtomen förväntas börja:  Patienterna uppfyller kriterier för demens.

Forskarna påpekar dock att resultaten baseras på tvärsnittsdata, det vill säga ögonblicksbilder över vilka förändringar som har inträffat vid vissa tidpunkter. Resultaten behöver därför bekräftas i mer framåtblickande studier, där varje person följs under lång tid, anser forskarna.

De poängterar också att resultaten inte säkert går att överföra till den mycket vanligare formen av så kallad sporadisk Alzheimers sjukdom, som börjar mycket senare än de familjära formerna av sjukdomen

Läs abstract till studien:

Randall Bateman med flera. Clinical and Biomarker Changes in Dominantly Inherited Alzheimer s Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 juli 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1202753

Relaterat material

Gen skyddar mot alzheimer

Frontallob krymper snabbt vid demens

Fortsatt behandling vid alzheimer var bra

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev