Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Svensk diagnosmetod blir internationell standard

Publicerad: 29 oktober 2015, 07:09

Svenska forskare ligger bakom en diagnosmetod av Alzheimers sjukdom som nu blir global referens för sina exakta mätningar av proteinet beta-amyloid.


Forskarna Henrik Zetterberg och Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har utvecklat metoden efter årtioden av forskning. Den går ut på att mäta halterna av beta-amyloid i ryggmärgsvätskan på ett väldigt exakt vis.

Det finns andra metoder som används runt om i världen som också fungerar. Men olika metodiker ger olika värden. Så för att kunna jämföra patienter i olika delar av världen krävs en internationell referensmetod. Och den statusen har nu den svenska diagnosmetoden fått, genom att den internationella plattformen Joint Committee for Traceability in Laboratory Medicin (JCTLM) har slagit fast det.

– Samtidigt är vår metod för avancerad för labb på mindre sjukhus. Så då går man ett steg runt det, med den här referensmetoden, säger Kaj Blennow, professor och alzheimerforskare, till Dagens Medicin.

Och hur gör man det? Jo, redan nu finns på ett EU-institut i Belgien, IRMM eller Institute for Reference Materials and Measurements, referensprover tillgängliga så att det går att beställa referensmaterial för att testa andra metoder på.

– Man kan ställa alla metoder mot det här materialet, så att man får fram samma värden vilket innebär en säkrare diagnostik. Det kommer förhoppningsvis att leda till en mycket mer effektiv behandling, säger Kaj Blennow.

Hur känns det att diagnosmetoden fått den här statusen?

– Vi tycker att det är kul, så klart. Och nödvändigt för att i slutändan hjälpa patienterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev