Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tablett bra mot borrelia

Publicerad: 12 maj 2014, 13:38

Att diagnostisera borrelia är rätt enkelt. Och oavsett svårighetsgrad kan en infektion i nervsystemet behandlas med antibiotika i tablettform.


Det slår doktoranden Daniel Bremell fast i en avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Borreliainfektion i nervsystemet, så kallad neuroborrelius, omges av många missuppfattningar, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande. En av dem är att borrelia är svårt att diagnostisera.

Daniel Bremell har undersökt 200 patienter som vårdats med borreliainfektion för att se hur diagnostik och behandling kan förbättras. Han anser inte att nya metoder som lanserats för att upptäcka borrelia tillför särskilt mycket, snarare förvirrar de bilden.

Genom att kartlägga patientens sjukdomshistoria, göra en traditionell klinisk undersökning och en enkel analys av ryggvätska kan man skilja de allra flesta fall av neuroborrelios från andra sjukdomar, anser Daniel Bremell och hans forskarkolleger.

För att behandla borrelia med svåra neurologiska symtom har injektionsbehandling ansetts vara effektivare, i synnerhet internationellt, men inte heller i det instämmer Daniel Bremell.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att injektionsbehandling är bättre utan rekommendationerna har mer baserats på tyckande. Tablettbehandling har dessutom många fördelar, inte minst är den billigare, mindre riskfylld och mycket enklare för patienten, säger Daniel Bremell i pressmeddelandet.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev