torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tidig insats hjälper vid whiplashskada

Publicerad: 11 oktober 2012, 07:59

Patienter som har besvär av whiplashrelaterade skador mår bättre om de tidigt behandlas ur ett beteendemedicinskt perspektiv.


De standardråd som ges i den tidiga behandlingen av patienter med nackbesvär på grund av whiplashskador behöver revideras. Den slutsatsen drar Annika Bring, sjukgymnast vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, i sin avhandling.

– Det går inte att stirra sig blind enbart på smärtan. De här patienterna behöver också ta reda på vad som orsakar stress, säger hon.

I en av studierna i avhandlingen blev 55 personer med whiplashrelaterade nackbesvär indelade i tre grupper. En grupp behandlades enligt riktlinjerna: smärtlindring, rörelseträning för nacken och råd att snabbt återgå till vardagen. De två övriga grupperna fick samma information men behandlades även beteendemedicinskt. Den ena gruppen fick träffa en sjukgymnast som coachade patienterna och tog reda på vilka ogynnsamma faktorer som skulle kunna påverka återhämtningen. Den andra gruppen fick sjukgymnastbehandlingen via internet.

– Patienterna i de grupper som fick beteendemedicinsk behandling visade mycket snabbare återhämtning, både på kort sikt och efter ett år, säger Annika Bring.

Hon anser att det beteendemedicinska perspektivet har en nyckelroll i tillfrisknandet. Studierna visar att ju tidigare patienten får kunskap om både sina psykiska och fysiska svagheter och hur de kan hanteras, desto mindre blir de senare besvären.

Titel: Ett beteendemedicinskt perspektiv vid akuta whiplashrelaterade besvär.
Läggs fram: Den 12 oktober vid Uppsala universitet.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev