Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tidig kirurgi bra vid epilepsi

Publicerad: 6 mars 2012, 21:00

Patienter med svårbehandlad epilepsi tjänade på att få tidig kirurgi i stället för att fortsätta med sina mediciner, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Kirurgisk behandling av epilepsi kan för vissa patienter vara den bästa åtgärden för att minska antalet anfall. Men i bland annat Sverige får ofta patienter vänta i åratal på operation.

Tidig kirurgi kan dock vara av stor nytta för patienterna, enligt en ny randomiserad undersökning.

Amerikanska forskare studerade patienter med tinninglobsepilepsi som trots behandling med två olika läkemedel hade haft stora problem med epileptiska anfall under maximalt två år efter insjuknandet.

Deltagarna lottades till antingen kirurgi, där en del av tinningloben skars bort, eller fortsatt läkemedelsbehandling.

Slutsatsen är att 11 av 15 patienter som fick kirurgi var anfallsfria efter två år. Motsvarande siffror i kontrollgruppen var 0 av 22.

Kirurgi var även kopplat till bättre livskvalitet jämfört med fortsatt läkemedelsbehandling, men denna skillnad var inte statistiskt signifikant.

Forskarna bakom studien anser att resultaten stödjer att tidig kirurgisk behandling ger den bästa chansen att undvika livslånga handikapp för patienter som inte svarar på läkemedel.

Målet för studien var att inkludera totalt 200 patienter. Men på grund av svårigheter att rekrytera deltagare stoppades undersökningen i förtid, vilket enligt forskarna gör att resultaten ska tolkas med försiktighet.

Studien som publiceras i tidskriften Jama har finansierats av den amerikanska myndigheten National Institutes of Health.

Läs hela originalartikeln: ”Early Surgical Therapy for Drug-Resistant Temporal Lobe Epilepsy”. Jama 2012; 307: 922–930.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev