Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tidigare okända kanaler tar hand om hjärnans avfall

Publicerad: 16 augusti 2012, 08:24

Bilden visar proteinet aquaporin-4 (lila färg) längs blodkärl i hjärnan hos en mus. Proteinet tros spela en viktiga roll för uppbyggnaden av vätskekanalerna i det nyupptäcka systemet. Grön färg indikerar stödjeceller i hjärnan.

Foto: J. Iliff och M. Nedergaard

Hjärnans system för att göra sig med avfallsprodukter kan vara mer avancerat än man tidigare trott, enligt en ny studie på möss i tidskriften Science Translational Medicine.


Det är känt att cerebrospinalvätskan som omger centrala nervsystemet spelar en viktig roll för att ta hand om nedbrytningsprodukter från hjärnan. Ett forskarlag i USA tror sig nu ha upptäckt ett tidigare okänt system, det så kallade glymfatiska systemet, för hur denna hantering går till.

Enligt forskarna pekar fynden på att hjärnan gör sig av med avfall på ett mer omfattande och organiserat sätt än vad man hittills trott.

Genom att studera hur cerebrospinalvätska rör sig i hjärnan på levande möss såg forskarna att vätskan förs in hjärnan i kanaler som löper utanpå artärerna.

Inuti hjärnvävnaden tog vätskan emot nedbrytningsprodukter som ansamlas mellan hjärncellerna för att sedan föras ut i kanaler som löper utanpå venerna.

Vätskan kunde sedan gå vidare till cerebrospinalvätskan i det så kallade subaraknoidalrummet i hjärnan, passera över till blodflödet i venerna eller fortsätta längs utsidan på venerna för att samlas upp i lymfknytor i halsen.

Forskarna identifierade även ett protein som tycks spela en nyckelroll för hur den nyupptäcka vätsketransporten fungerar. Flödet i systemet blev nämligen kraftigt reducerat hos möss som saknade vattenkanalsproteinet aquaporin-4 i hjärnans stödjeceller.

Vidare konstaterade forskarna att peptiden beta-amyoid, som tros spela roll i uppkomsten av Alzheimers sjukdom, transporterades ut ur hjärnan via det nya systemet.

Möss som saknade aquaporin-4 fick således förhöjda nivåer av beta-amyloid i hjärnan. Forskarna spekulerar i att störningar i det glymfatiska systemet skulle kunna bidra till alzheimer och vissa andra neurodegenerativa sjukdomar.

Läs abstract till artikeln:

Jeffrey Iliff med flera. A Paravascular Pathway Facilitates CSF Flow Through the Brain Parenchyma and the Clearance of Interstitial Solutes, Including Amyloid β. Science Translational Medicine 2012; 4: 147ra111. DOI: 10.1126/scitranslmed.3003748

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev