Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Totalförlamad kunde kommunicera med EEG

Publicerad: 9 oktober 2014, 09:15

En 68-årig man som drabbats av så kallat locked in-syndrom efter en stroke i hjärnstammen har för första gången kunnat skicka skriftliga meddelanden till sin familj via en apparat som mätte mannens hjärnvågor eller EEG.


Mannen, som bor i USA, hade tidigare försökt att kommunicera med en teknik som fångar ögonrörelser. Men hans handikapp gjorde att inte ens detta fungerade.

I stället kom patienten i kontakt med forskare vid East Tennessee State University i Johnson City som alltså utvecklar en EEG-baserad teknik för att hjälpa totalförlamade att kommunicera.

Under loppet av 13 månader kunde mannen lära sig att formulera enkla meddelanden med tekniken. Apparaten fångade upp ett speciellt EEG-mönster när när patienten koncentrerade sig då en viss bokstav kom upp på en datorskärm. På så vis kunde mannen pussla ihop både ord och meningar.

Den första meningen han formulerade var en fråga relaterad till hans prognos. Sedan har han mest fortsatt med meddelanden kring vardagsrelaterade ämnen, uppger nyhetssajten Healthday.

Nackdelen är att det tar runt 45 minuter att formulera en mening som  Thanks for all your hard work . Men forskarna hoppas att de kan göra tekniken snabbare.

Vidare har kommunikationen inte fungerat vid runt en tredjedel av tillfällena då mannen var uppkopplad, möjligen för att han tappat koncentrationen eller blivit frustrerad.

Ytterligare en begränsning är att mannen ännu till stor del inte kunde svara på frågor med tekniken.

Tekniken presenteras i en studie tidskriften Science Translational Medicine.

Läs abstract till studien:

Eric Sellers med flera. Noninvasive brain-computer interface enables communication after brainstem stroke. Science Translational Medicine 2014; 6: 257re7

Relaterat material

Svårt hjärnskadade svarade med EEG-apparat

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev