Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Träning av minnet påverkade viktiga receptorer i hjärnan

Publicerad: 5 februari 2009, 19:00

Kognitiv träning av arbetsminnet kan ge fler dopaminreceptorer i hjärnan. Detta kan ge nya behandlingsmöjligheter efter stroke eller vid adhd, tror forskare vid Karolinska institutet.


Forskarna har i en studie sett att intensiv träning av hjärnan ger förändringar av en viss typ av dopaminreceptorer i hjärnbarken, de som kallas D1-receptorer.

Dopaminsystemet spelar en central roll för många funktioner i hjärnan och störningar kan leda till försämrat arbetsminne. Detta kan i sin tur leda till kognitiva nedsättningar, så som uppmärksamhetsproblem vid adhd.

Studien vid Karolinska institutet i Solna är gjord på 13 män mellan 20 och 28 år. Dessa fick träna sitt arbetsminne med olika övningar 35 minuter om dagen i fem veckor. Före och efter träning fick personerna göra ett test av arbetsminnet. Minneskapaciteten hade då förbättrats märkbart efter träningen.

Science 2009; 323: 800–802 Lyssna på intervju med Torkel Klingberg på Science hemsida.

Dopaminreceptorernas känslighet för dopamin, alltså bindningspotentialen, mättes med hjälp av PET-kamerateknik när testpersonerna vilade. Resultaten visade att det fanns ett samband mellan en ökad bindningspotential hos D1-receptorn och ett förbättrat arbetsminne.

Bättre arbetsminne förbättrar kognitiva funktioner och därför tror forskarna att detta kan ge nya möjligheter till kognitiv behandling i kombination med läkemedel vid åldrande, adhd eller efter stroke.

Bakom studien, som i dag fredag publiceras i Science, står bland andra Fiona McNab och Torkel Klingberg, bägge vid enheten för neuropediatrik, Karolinska institutet i Solna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev