Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Träning förbättrade inte minnet hos äldre

Publicerad: 25 Augusti 2015, 15:01

Foto: Thinkstock

Enbart träning verkar inte förbättra den kognitiva funktionen hos stillasittande äldre, enligt en ny studie. Professor Miia Kivipelto menar att fler livsstilsinterventioner behövs för att göra skillnad.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Efter två år hade de som följt ett träningsprogram inte bättre kognitiva funktioner, som minne, än de som fick genomgå en hälsoutbildning. Det visar en amerikansk randomiserad studie som publicerats i tidskriften Jama.

Studiens resultat motsäger slutsatserna från en uppmärksammad finländsk studie, Finger, som kunde visa att träningsprogram, kostråd, minnesträning och utvärdering av risk för hjärt-kärlsjukdomar minskade den kognitiva försämringen hos äldre.

– Egentligen är den nya studiens resultat inte förvånande, innan Finger-studien fanns det nästan bara negativa resultat. Vi har sett att det kanske inte bara räcker med en typ av intervention, i detta fall fysisk aktivitet, utan man måste inkludera många olika livsstilsfaktorer, säger Miia Kivipelto, professor vid Karolinska institutet i Stockholm och Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors, som lett Finger-studien.

Hon påpekar att det kan finnas flera orsaker till att träningsprogrammet inte visade någon effekt. Dels var studiedeltagarna generellt äldre, mellan 70–89 år, jämfört med Finger-studien där deltagarna var mellan 60–77 år. Dels levde de ett stillasittande liv vid studiens början.
– Det är svårt att få människor att börja röra på sig, och detta kan vara en grupp där det är ännu mer utmanande att få dem att följa träningsprogrammen. Dessutom vet vi att effekterna av dessa interventioner är tydligare om man börjar tidigt i livet, säger Miia Kivipelto.

De kognitiva funktionerna var stabila hos både interventionsgruppen och kontrollgruppen under studiens längd, och forskarna påpekar att de därför inte kan utesluta att båda metoderna hjälper till att förhindra en nedgång. Hos personer äldre än 80 år och de med sämre hälsa vid studiens start hade träningsprogrammet en positiv effekt på exekutiva funktioner, det vill förmågan att planera och organisera sitt beteende.

Forskarna menar att det kan finnas flera andra orsaker till bristen på skillnader mellan grupperna, varav en är att aktivitetsnivån i träningsprogrammet inte var tillräckligt hög för att påverka de kognitiva funktionerna.

Läs mer i abstract:

Kaycee Sink med flera. Effect of a 24-Month Physical Activity Intervention vs Health Education on Cognitive Outcomes in Sedentary Older Adults. The LIFE Randomized Trial. Jama, publicerad online 25 augusti 2015. DOI: 10.1001/jama.2015-9617

Relaterat material

Bra träning och rätt kost hjälper hjärnan

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev