Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Trauman verkar påverka könen olika

Publicerad: 14 november 2016, 08:43

Foto: Thinkstock

Ett trauma, som dödshot eller sexualiserat våld, verkar påverka pojkars och flickors hjärnor olika, enligt en mindre studie i tidskriften Depression and Anxiety.


Ämnen i artikeln:

Ångest

Forskare, verksamma vid Stanford University i USA, undersökte hjärnan hos 59 pojkar och flickor i åldrarna nio till 17 år med hjälp av en magnetkamera. 30 av dem hade upplevt minst en episod av svårt trauma, medan den andra hälften inte hade upplevt något trauma alls.

Forskarnas slutsats var att en viss del av hjärnan, den insulära loben, var betydligt mindre än normalt bland flickor som upplevt trauma. Hos pojkar såg det ut att vara precis tvärtom.

Den insulära loben har en viktig funktion i att hantera känslor, empati och smärta.

Forskarna tror att fyndet kan förklara varför flickor har lättare för att utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), som är en form av ångeststörning som kan uppkomma efter en traumatisk händelse, som dödshot, katastrofer eller sexualiserat våld.

Enligt forskarna verkar det som att denna del av hjärnan åldras i förtid hos utsatta flickor, medan pojkar reagerar annorlunda.

– Det är viktigt att de som arbetar med traumatiserade ungdomar tänker på att det finns en könsskillnad, säger Megan Klabunde, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Ångest

Dela artikeln: