Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Två MS-läkemedel var inte bättre än ett

Publicerad: 12 mars 2013, 10:15

Effekten blev inte bättre om patienter med MS fick kombinationsbehandling med de två vanligaste läkemedlen mot sjukdomen, jämfört med bara ett läkemedel, enligt en ny studie i Annals of Neurology.


Betainterferon och glatiramer är de i dag mest  använda läkemedlen mot multipel skleros, MS. För första gången har nu  ett amerikanskt forskarlag gjort en randomiserad studie för att testa om  effekten blir bättre om läkemedlen kombineras.

Svaret blev alltså nej. Visserligen minskade både  kombinationsbehandlingen och glatimeracetat risken för nytt skov inom  tre år, jämfört med betainterferon. Kombinationsbehandlingen var dock  inte bättre än glatiramer ur denna aspekt.

Vidare minskade inte heller kombinationsbehandlingen  graden av handikapp som patienterna upplevde, jämfört med att ge bägge  läkemedlen var för sig.

Den enda förbättringen med kombinationsbehandlingen var  att patienterna fick mindre sjukdomshärdar i hjärnan, enligt  undersökning med magnetresonanskamera.

Totalt ingick 1 008 patienter i studien. De hade alla så kallad skovvist förlöpande MS, vilket är en tidig form av sjukdomen.

Studien finansierades av NIH National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Läs abstract till studien:

Fred Lublin med flera. Randomized study combining interferon and glatiramer acetate in multiple sclerosis. Annals of Neurology, publicerad online den 11 mars 2013. DOI: 10.1002/ana.23863

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev