Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tvångssyndrom syns i hjärnan

Publicerad: 25 februari 2008, 14:12

Patienter med tvångssyndrom har ökad förekomst av förändringar i delar av den vita substansen i hjärnbalkens främre del än friska. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Radiology.


I studien ingick 16 patienter som hade tvångssyndrom, samt 16 friska personer i en kontrollgrupp. Patienterna hade en medelålder på 28,7 år. De undersöktes med en magnetkamerateknik kallad diffusion-tensor imaging för att hitta mikrostrukturella skillnader i den vita substansen i hjärnbalken, corpus callosum, mellan de båda hjärnhalvorna.

Studien visar att det inte fanns några signifikanta skillnader totalt sett i den vita substansen i hjärnbalken hos de båda grupperna. Däremot sågs skillnader mellan grupperna när det gäller hjärnbalkens främre näbbliknande del, rostrum.

Resultaten visar också att det finns ett samband mellan graden av förändringar och graden av tvångssyndrom hos deltagarna.

Forskarna anser därför att den aktuella regionen i hjärnan är involverad vid sjukdomen och att förändringarna också påverkar sjukdomens svårighetsgrad.

Radiology 2008; 246: 536-542

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev