Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tydligare varning i nya ep-rekommendationer

Publicerad: 8 oktober 2019, 10:45

Vid epilepsi är vissa av hjärnans nervceller överaktiva.

Foto: GettyImages

Två nya kontraindikationer för valproat betonas i Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer för epilepsi.


Ämnen i artikeln:

EpilepsiLäkemedelsverket

Efter att Läkemedelsverket uppdaterat sina behandlingsrekommendationer för epilepsi finns en skärpt säkerhetsinformation om läkemedelssubstansen valproat. Substansen, som även heter valproinsyra och bland annat säljs under produktnamnet Ergenyl, finns i läkemedel som också kan ges vid behandling av bipolär sjukdom och migrän.

Enligt de nya rekommendationerna ska kvinnor i fertil ålder inte använda substansen om inte villkoren i graviditetspreventionsprogrammet är uppfyllda, och vid graviditet är det helt kontraindicerat om lämplig alternativ behandling finns.

– Det är nya kontraindikationer för valproat. Formuleringen i de tidigare behandlingsrekommendationerna från 2011 var mycket vagare, säger Karin Söderberg Löfdal, utredare på Läkemedelsverket.

Bakgrunden är att valproat kan orsaka fosterskador, något som varit känt sedan 80-talet. Trots detta framkom det för drygt två år sedan i Frankrike att tiotusentals gravida kvinnor förskrivits substansen mellan åren 2007 och 2014. Det ledde till att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA 2014 vidtog åtgärder för att begränsa användningen av läkemedlet för kvinnor i fertil ålder.

När det efter 2014 ändå framkommit att valproat förskrivits till gravida, inledde EMA en utredning av de tidigare åtgärdernas effekt, med frågeställningen om ytterligare åtgärder behövs för att minimera riskerna.

Svenska Läkemedelsverkets nya rekommendationer för behandling vid epilepsi baseras framför allt på evidensbedömningar gjorda av en expertgrupp inom International League Against Epilepsy, ILAE, 2013 och en metaanalys av Cochrane från 2017.

Behandlingsrekommendationerna har tagits fram parallellt med att Socialstyrelsen i februari publicerat nya nationella riktlinjer för epilepsi och SBU nyligen färdigställt en rapport.

Men i behandlingsrekommendationerna lämnas fortfarande utrymme för individuell bedömning. Obehandlad epilepsi kan vara minst lika farligt för fostret och kvinnan, och i de fall där det inte finns något annat att ge kan valproat ändå vara det lämpligaste alternativet, påpekar Karin Söderberg Löfdal på Läkemedelsverket.

– Det måste alltid göras en individuell bedömning.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EpilepsiLäkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev