Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Tydligt samband mellan Pandemrix och narkolepsi

Publicerad: 30 juni 2011, 09:19

Unga som vaccinerades med Pandemrix mot svininfluensa hade mer än sex gånger högre risk än andra unga att insjukna i narkolepsi, enligt en ny fallstudie från Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedelsverket inledde sin granskning sedan läkare larmat om ovanligt många fall av narkolepsi bland barn efter massvaccineringen mot svininfluensa, A(H1N1). I den nya fallinventeringsstudien ingår 81 fall där barn och ungdomar till och med 19 år fått narkolepsi med kataplexi, plötsligt kraftlöshet i musklerna, under 2009 och 2010. 69 av dem hade vaccinerats med Pandemrix före symtomdebuten.

Läkemedelsverkets beräkningar visar att risken för att insjukna i narkolepsi för barn och ungdomar som vaccinerat sig var 4,2 per 100 000 invånare och år. Det är 6,6 gånger högre risk än bland barn och ungdomar som inte hade vaccinerat sig.

Slutsatsen av studien är att det finns vetenskapligt belägg för ett samband mellan Pandemrix och ökad risk för narkolepsi för barn och ungdomar. Nu vill Läkemedelsverket samarbeta med andra myndigheter och forskare för att få svar på orsaken till sambandet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket ska också arbeta för att hitta former för långtidsuppföljning av de patienter som drabbats av narkolepsi.

Läs mer:

Läkemedelsverkets fallstudie (i PDF-format, engelsk text, extern länk)

Relaterat material

Fyrfaldigad risk för narkolepsi

”Pandemrix olämpligt för barn”

Stärkt samband mellan narkolepsi och Pandemrix

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News