Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

USA godkänner behandling av alzheimer

Publicerad: 8 juni 2021, 06:46

Läkemedlet adukanumab syftar till att i ett tidigt skede ta bort avlagringar av beta-amyloid från hjärnan. Det fastklibbade proteinet är enligt den så kallade amyloidhypotesen en orsak till demenssjukdomen.

Foto: Getty Images

USA:s läkemedelsverk FDA har godkänt bioteknikföretaget Biogens behandling av Alzheimers sjukdom med adukanumab.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Behandlingen, som bekämpar underliggande orsaker till demenssjukdomen, är den första i sitt slag att godkännas.

Beskedet kom på måndagen, trots tidigare kontroverser till följd av blandade testresultat för läkemedlet – som ömsom risats, ömsom rosats.

Läs också: Expertpanel kritiskt mot nytt alzheimerläkemedel

Preparatet adukanumab syftar till att i ett tidigt skede ta bort avlagringar av beta-amyloid från hjärnan. Det fastklibbade proteinet är enligt den så kallade amyloidhypotesen en orsak till demenssjukdomen.

Bevisad effekt

Genomförda tester av behandlingen, som ska säljas under varumärket Aduhelm, har visat att den minskar mängden plack i hjärnan, vilket förväntas bromsa patienternas kliniska förfall, säger FDA.

”Även om uppgifterna gällande dess kliniska fördelar är komplicerade, är FDA fast beslutet om att det finns betydande bevis för att Aduhelm minskar plack av beta-amyloid i hjärnan och att minskningen rimligen kan innebära viktiga hälsofördelar för patienter”, säger myndigheten i ett uttalande.

FDA klargör att Biogen måste genomföra en läkemedelsprövning efter godkännandet, för att bekräfta behandlingens kliniska nytta.

”Om läkemedlet inte fungerar som avsett kan vi vidta åtgärder för att ta bort det från marknaden”.

Medför kostnader

Adukanumab har studerats hos patienter i ett tidigt stadium av sjukdomen som testat positiva för hjärnplack orsakat av beta-amyloid. Hos vissa av försökspatienterna svullnade hjärnan så pass mycket att det kan vara farligt.

Biogen har uppskattat att behandlingen, som ges med dropp på månatlig basis, kan komma i fråga för omkring 1,5 miljoner amerikaner. Detta har väckt farhågor om ekonomiska belastningar för hälso- och sjukvården.

Handeln med bolagets aktier stoppades i väntan på nyheten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev