Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Välkänd cancercellinje är kontaminerad

Publicerad: 31 augusti 2016, 18:00

Foto: Thinkstock

En av de mest använda cellinjerna vid forskning om svåra hjärntumörer är inte identisk med den ursprungliga tumören, enligt en ny svensk studie i Science Translational Medicine.


– Resultaten visar att det är en helt annan cellinje. Sannolikt kommer ändå cellerna från någon slags hjärntumör – men vi är inte hundraprocentigt säkra, säger Bengt Westermark, senior professor i tumörbiologi vid Uppsala universitet.

Han påpekar att cellinjen, som heter U87MG, har använts i tusentals publikationer. Han vill inte spekulera i om dessa resultat kan ha blivit felaktiga till följd av att forskarna använt andra celler än vad man trott.

– Men visst kan det ha hänt. Vid exempelvis läkemedelsstudier är det viktigt att veta vilken slags tumör som cellerna kommer ifrån samt patientens ålder och kön. Men den informationen saknar vi helt för dagens U87MG-linje, säger Bengt Westermark.

En cellinje består av en cellpopulation som delar sig konstant och har oändlig livstid. U87MG kommer ursprungligen från en glioblastom, det vill säga den allvarligaste formen av tumör som drabbar hjärnan. Cellinjen är en av de mest använda vid forskning om mänskliga gliom.

U87MG togs fram vid Uppsala universitet för 50 år sedan. I dag beställs cellinjen från en känd internationell cellbank som heter ATCC. Tanken är att U87MG-linjen ska vara identisk med cancercellerna som en gång togs ifrån hjärntumören – men så är alltså inte fallet enligt de nya resultaten.

Eftersom Uppsala universitet har kvar vävnadsprov från den ursprungliga tumören har dessa jämförts med en U87MG-linje som togs fram vid universitetet under 60-talet samt en U87MG-linje som beställts från ATCC.

Efter en DNA-analys fann forskarna att cellinjen från Uppsala universitet var genetiskt likadan som den ursprungliga tumören. Men så var inte fallet för U87MG-linjen från ATCC – den var så pass annorlunda genetiskt att den borde klassas som en egen version, betonar Bengt Westermark.

– Cellinjen har kontaminerats med andra celler någon gång under åren som gått. Det ska inte få hända men tyvärr är fenomenet vanligare än man tror.

Enligt Bengt Westermark är det ändå tur i oturen är att cellinjen troligtvis har blandats ihop med andra gliomceller och inte cancerceller från någon annan tumörtyp.

– I dag förlitar sig forskare fullt ut på cellbanker. Våra resultat visar att man kanske inte ska göra det, säger han.

Bengt Westermark berättar att flera vetenskapliga tidskrifter numera kräver dna-analyser av cellinjer för att godkänna en publicering. Det är ett steg i rätt riktning men säkerställer ändå inte att cellerna är identiska med den ursprungliga tumören, betonar han.

– Därför tycker jag att man ska överge äldre cellinjer och satsa på nyare varianter. För min del är i alla fall U87MG ett avslutat kapitel.

Läs mer i abstract:

Marie Allen med flera. Origin of the U87MG glioma cell line: Good news and bad news. Science Translational Medicine, publicerad online den 31 augusti 2016. Doi: 10.1126/scitranslmed.aaf6853

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev