Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Vårdbolag stäms på 30 miljoner kronor

Publicerad: 28 augusti 2013, 08:48

Konkurrensverket stämmer tre vårdbolag och kräver att de döms att betala cirka 30 miljoner kronor i böter för otillåtet samarbete.


I samband med att Stockholms läns landsting, SLL, upphandlade tjänster inom klinisk fysiologi och klinisk neurofysik 2008, anser Konkurrensverket att tre företag inom vården samarbetat på ett otillåtet sätt. Aleris Diagnostik AB, Capio S:t Görans sjukhus AB och Hjärtkärlgruppen Sverige AB krävs därför på stora böter eller så kallad konkurrensskadeavgift, enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket.

Konkurrensverket hävdar att Aleris, före anbudsgivningen, kommit överens med dels Capio, dels Globen Heart AB och Medical Support i Stockholm AB att partnerna skulle dela på de upphandlade uppdragen oavsett vem som faktiskt vann upphandlingen. Dessutom anser Konkurrensverket att bolagen delade information på ett otillåtet sätt och kom överens om vilka anbudsprojekt de skulle lämna anbud på.

Företagen har sedan delat på marknaden i enlighet med överenskommelsen sedan 2010, skriver Konkurrensverket som liknar förfarandet vid en anbudskartell.

I sin stämningsansökan kräver myndigheten att Aleris döms att betala knappt 27 miljoner kronor, Capio drygt en miljon kronor och Hjärtkärlgruppen knappt två miljoner kronor.

Capio skriver i ett pressmeddelande att företaget har samarbetat med Konkurrensverket i full öppenhet under granskningen som inleddes i juni 2012. Företaget skriver att Capio S:t Görans sjukhus AB deltog i upphandlingen för att bibehålla kompetens inom klinisk fysiologi, något akutsjukhusuppdraget kräver. Samtidigt skrevs ett underleverantörsavtal med Aleris. Genom avtalet ska företaget ha kunnat delta i upphandlingen trots en relativt liten marknadsandel inom klinisk fysiologi. Underleverantörsrollen redovisades öppet i upphandlingen och godkändes av SLL, enligt pressmeddelandet.

Relaterat material

Vårdbolag misstänks för samarbete vid upphandling

”Vi välkomnar en rättslig prövning”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev