Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”Vi behöver satsa mer på nydebuterad epilepsi”

Publicerad: 21 april 2015, 07:14

Patienterna behöver få träffa specialister snabbare än i dag och få en tät uppföljning i början där man anpassar läkemedelsdoseringen, anser Göteborgsprofessorn Elinor Ben-Menachem.

Foto: Carl-Magnus Hake

AAN 2015. Att ta hand om nyinsjuknande patienter med epilepsi kan inte bara var en syssla för yngre neurologer, anser Göteborgsprofessorn Elinor Ben-Menachem.


Ämnen i artikeln:

EpilepsiAAN

Dagens Medicin träffar henne i lobbyn i kongresscentrumet. Tidigare under måndagen har hon hållit en föreläsning under en utbildningssession om nydebuterad epilepsi. Ämnet var läkemedelsbehandling.

– Jag gick igenom vilka olika alternativ som står till förfogande. Men det går inte att skapa någon riktlinje för exakt hur de ska användas. Det är upp till varje läkare att känna till respektive läkemedels effekt- och biverkningsprofil och hur de passar den enskilda patienten, säger Elinor Ben-Menachem.

Just nydebuterad epilepsi är någonting som hon har klara åsikter om. Hon tycker att sjukvården bör satsa mer på detta sjukdomsstadium än vad som görs i dag.

– De behöver få träffa specialister snabbare än i dag och få en tät uppföljning i början där man anpassar läkemedelsdoseringen. Därigenom tror jag man kan förhindra att en del patienter blir terapiresistenta längre fram, säger Elinor Ben-Menachem.

Hon anser också att mer erfarna neurologer borde ägna mer tid åt nyinsjuknade patienter.

– I dag sysslar de mest med de svårare fallen och lämnar de nydebuterade till yngre kollegor. Att de äldre engagerar sig mer för den tidiga fasen tror jag är viktigt för att få upp statusen i det omhändertagandet, säger Elinor Ben-Menachem.

På AAN-kongressen träffar hon också kollegor i det amerikanska epilepsisällskapet för att planera en kommande examination inom det amerikanska systemet för kontinuerlig medicinsk utbildning, CME. Därför har hon haft möjligt att hålla utkik efter nya rön att med sig hem.

Dagens Medicin frågar Elinor Ben-Menachem vad hon generellt ser som de hetaste trenderna inom epilepsiforskningen. Hon tar upp två saker:

– Diagnostiken har blivit bättre med bland annat neuroradiologiska metoder och djupelektrodsregistrering med EEG. Därigenom kan vi hitta tidigare dolda områden i hjärnan som ger upphov till epilepsi och får bättre chanser till att åtgärda dem med kirurgi, säger Elinor Ben-Menachem och fortsätter:

– Det andra är att vi mer förstår att inflammation kan vara en viktig komponent i uppkomsten av epilepsi. Det kvarstår dock flera frågetecken kring hur vi ska behandla de här fallen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EpilepsiAAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev