Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Viktnedgång tidigt tecken på demens

Publicerad: 22 maj 2009, 11:52

Snabb viktnedgång hos gamla människor kan vara ett tidigt tecken på demens, enligt forskare bakom en ny amerikansk studie.


I studien har forskare vid bland annat University of Pittsburgh, USA, under en period på åtta år följt 1 836 japaner boende i Washington, USA. Syftet var att undersöka sambandet mellan kroppsmasseindex, BMI och risk att utveckla demens.

Deltagarna i studien hade en genomsnittlig ålder på 72 år och ingen hade några tecken på demens vid studiens start. Gruppen följdes fram till 2001 och då hade 129 personer utvecklat någon form av demenssjukdom.

Resultaten visade att ett högt BMI vid studiens början var kopplat till en mindre risk för att utveckla Alzheimers sjukdom, jämfört med personer som var normalviktiga från början. Det visade sig även att en långsam viktnedgång minskade risken för demens, särskilt hos personer som hade ett högt BMI från början.

Demens är en sjukdom som börjar utvecklas i hjärnan långt innan den ger tydliga symtom. De aktuella studieresultaten tyder enligt forskarna på att ett lågt BMI eller en snabb viktnedgång kan vara ett första tecken på demens, innan sjukdomen påverkar minnet, särskilt hos personer som tidigare varit överviktiga.

Läs abstract:

Neurology 2009; 72: 1741-1746

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev