lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Vinst av asa skördas tidigt efter stroke

Publicerad: 31 maj 2016, 07:06

Foto: Thinkstock, Pfizer

Blodproppsförebyggande behandling med acetylsalicylsyra, asa, har sin största skyddande verkan tidigt efter en blodpropp i hjärnan. Långtidseffekten verkar däremot vara blygsam eller ingen. Det visar en ny analys i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är överraskande och viktiga fynd som kan påverka behandlingsriktlinjer, säger Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom den nya studien.

Tillsammans med en grupp internationella kollegor har han gått igenom tolv olika randomiserade studier av asa hos patienter som drabbats av ischemisk stroke eller så kallad transitorisk ischemisk attack, tia. Det senare är en mindre allvarlig form av blodpropp i hjärnan, där symtomen snabbt går över.

Forskarnas slutsats är att den tidiga effekten av asa har varit kraftigt underskattad. De jämför med att man tidigare konstaterat att behandlingen minskar långtidsrisken för ny stroke med runt 12 procent, en ganska liten effekt. Men enligt deras nya data är riskminskningen hela 60 procent upp till sex veckor efter påbörjad behandling. Därefter minskar effekten, och efter tolv veckor ses ingen säkerställd effekt.

– I princip hela vinsten av asa skördas således i akutskedet. Varför det är så vet vi inte, men man kan spekulera i att trombocyterna är aktiverade då eller att det på lång sikt uppstår någon form av resistens mot behandlingen, säger Bo Norrving.

Den tidiga asa-behandlingen tycktes också minska svårighetsgraden av en ny stroke. Risken för att inom sex veckor drabbas av en dödlig eller svår stroke var 70 procent lägre hos dem som fick asa, jämfört med kontrollgruppen.

– Det var framför allt hos patienter som haft en mindre stroke eller tia som detta var tydligt. Råkade man ut för en ytterligare stroke så blev den alltså mildare, säger Bo Norrving.

Han menar att en av studiens praktiska slutsatser  är att patienter som får symtom på en tia, till exempel förlamning eller språksvårigheter som går över av sig själv, snabbt bör egenbehandla sig med asa redan innan man söker akut.

– Detta är ingen rekommenderad behandlingsprincip i dag, men jag tror att det kommer ändras i och med våra resultat, säger Bo Norrving.

När det gäller patienter som fått stroke, har fynden ingen omedelbar betydelse, åtminstone inte i Sverige där många patienter numera kan få snabb tillgång till trombolys eller trombektomi.

– Men i länder där sjukvården inte är lika utbyggd bör man snabbt ge asa även i den gruppen om man misstänker ischemisk stroke, säger Bo Norrving.

Vad säger resultaten om långtidsbehandling?

– Där tycker jag vi ska invänta mer forskning om vilka mekanismer som kan ligga bakom en avtagande effekt. Det är också möjligt att långtidseffekten kan vara olika för andra trombocythämmare, säger Bo Norrving.

I de tolv studierna som ingår i analysen finns bland andra den svenska Salt-studien som när den publicerades 1991 var den första att visa en sekundärpreventiv effekt av acetylsalicylsyra i lågdos.

Läs hela originalartikeln:

Peter Rothwell med flera. Effects of aspirin on risk and severity of early recurrent stroke after transient ischaemic attack and ischaemic stroke: time-course analysis of randomised trials. Lancet, publicerad online den 18 maj. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30468-8

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev