Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Vissa antiepileptiska medel ökade risk för självmord

Publicerad: 13 April 2010, 20:01

Det verkar bara vara vissa sorters antiepileptiska läkemedel som ökar risken att begå självmord, enligt en ny studie.


Tidigare analyser har visat att behandling med antiepileptiska läkemedel kan medföra en ökad självmordsrisk, vilket fick den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att 2008 gå ut med en varning för antiepileptiska preparat.

Nu har amerikanska forskare undersökt risken för självmord och självmordsförsök med olika typer av antiepileptiska läkemedel. Eftersom dessa läkemedel förutom vid epilepsi även används av bland annat patienter med bipolär sjukdom är det extra viktigt att utreda säkerheten, enligt forskarna.

Deras analys omfattar alla patienter över 15 år som påbörjat behandling med något antiepileptiskt läkemedel mellan juli 2001 och december 2006 i 14 amerikanska delstater. Risken för självmord jämfördes med risken vid behandling med i första hand antiepileptikumet topiramat, som användes näst mest i studiepopulationen, och i andra hand med antiepileptikumet karbamazepin, som ofta används vid epilepsi.

Totalt identifierades 26 begångna självmord, 801 självmordsförsök och 41 dödsfall med våldsam orsak bland nästan 300 000 nya behandlingsepisoder under den studerade perioden. Risken för självmord eller självmordsbeteende var förhöjd vid behandling med substanserna gabapentin, lamotrigin, oxcarbazepin, tiagabin och valproat, jämfört med topiramat.

Även substansen gabapentin var kopplad till en ökad självmordsrisk i vissa patientgrupper när den jämfördes med karbamazepin.

Studien presenteras i veckans nummer av tidskriften Jama, och är utförd av forskare knutna till bland annat Harvard Medical School i Boston, USA.

Analysen inkluderade förutom de nämnda substanserna även etosuxemid, felbamat, levetiracetam, fenobarbital, fenytoin, pregabalin, zonisamid och primidon.

Läs abstract:

Jama 2010; 303: 1401-1409

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev