Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Yrsel kopplas till benskörhet

Publicerad: 24 mars 2009, 12:53

Personer med benskörhet löper en ökad risk att drabbas av yrsel, enligt en ny studie.


En vanlig orsak till yrsel är det neurologiska tillståndet godartad positionell vertigo. Det är en störning i innerörat som orsakas av lösa kristaller i örats båggång, vilket ger yrsel vid förändringar av kroppsläget.

Vad som är roten till detta tillstånd är dock till stor del okänt, enligt en koreansk forskargrupp som nu har undersökt om det finns något samband mellan vertigo och benskörhet.

Neurology 2009; 72: 1069-1076  Neurology 2009; 72: 1069-1076 

I deras studie ingick 209 patienter med godartad positionell vertigo som inte hade någon känd orsak, som en huvudskada eller öronoperation, samt 202 kontrollpersoner utan yrsel. Deltagarna undersöktes med bentäthetsmätning av ländkotpelaren och lårbenet.

Resultaten publiceras i dag i tidskriften Neurology. De visar att personer med benskörhet, definierat som ett så kallat T-score under minus 2,5, hade tre gånger så stor risk att utveckla vertigo jämfört med dem som hade normal bentäthet.

Det visade sig även att personer med osteopeni, förstadiet till osteoporos, hade en fördubblad risk att drabbas av vertigo.

Enligt forskarna pekar fyndet på problem med kalciummetabolismen hos personer med godartad positionell vertigo. De menar därför att effekten av att återställa normal kalciummetabolism bör testas för att förebygga återfall av denna typ av yrsel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev