Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Zinbryta utreds för misstanke om leverskada

Publicerad: 11 juli 2017, 08:22

Zinbryta

Foto: Pressbild/Biogen

Begränsad användning av MS-läkemedlet Zinbryta (daclizumab) rekommenderas av europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, Prac. Detta på grund av en utredning om misstänkt risk för leverskada.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

På Läkemedelsverkets hemsida står det att användningen tillfälligt bör begränsas till enbart patienter med högaktiv skovvis förlöpande sjukdom som inte har svarat på viss annan behandling samt patienter med snabb utveckling av skovvis förlöpande sjukdom som inte kan behandlas med andra läkemedel. Läkemedlet får inte heller ges till patienter med leverskada.

Dessutom rekommenderas inte nyinsättning av Zinbryta till patienter med andra samtidiga autoimmuna tillstånd förutom multipel skleros och försiktighet bör iakttas om Zinbryta ges tillsammans med läkemedel som kan skada levern.

Granskningen påbörjades efter att en patient som ingick i en observationsstudie dog samt att det även finns fyra andra fall av allvarlig leverskada rapporterade.

Zinbryta som marknadsförs av Biogen godkändes 2016 för behandling av skovvis förlöpande multipel skleros, MS och redan då var risken för påverkan på levern känd, vilket gjorde att åtgärder vidtogs för att hantera detta.

Relaterat material

MS-läkemedel får subvention

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev