Nyheter
10 400 kvinnliga läkare i upprop
Publicerad: 30 november 2017, 16:12
Foto: Thinkstock
Under #utantystnadsplikt har 10 400 kvinnliga läkare skrivit under för att markera mot trakasserier och övergrepp i sjukvården.
Svenska Dagbladet har publicerat uppropet #utantystnadsplikt som har skrivits under av 10 400 kvinnliga läkare och läkarstudenter som en del av #metoo-rörelsen. Tidningen har också tagit del av över 400 berättelser om trakasserier och övergrepp i sjukvården.
”Läkaryrket bygger på respekt för andra människor. I det ingår respekt för andras kroppar”, så inleder de kvinnliga läkarna sin debattartikel. De har i en sluten grupp på Facebook samlat in berättelser om trakasserier, kränkande upplevelser och övergrepp och skriver att ”utövarna är ofta manliga läkare som står högre upp i maktordningen”. De konstaterar att övergreppen sällan anmäls och att ”läkare som ändå vågat anmäla vittnar om uteblivet stöd”.
De kräver konkreta åtgärder och en tidsplan för hur den kultur som beskrivs i uppropet ska förändras.
– Det här handlar mycket om makt, en relation mellan någon i hög position och en ung oetablerad individ som hamnar i beroendeställning. Man utnyttjar sin egen position, makt är en tung komponent precis som i de andra uppropen, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet till Svenska Dagbladet.
I vittnesmålen som Svenska Dagbladet tagit del av pekas ofta etablerade manliga läkare ut, som till exempel överläkare och kirurger. Ett exempel som tidningen återger är en manlig överläkare som ville visa en 40 år yngre läkarstudent röntgenbilder i ett arkivrum.
"Han berömde mig och jag köpte det. I rummet ställde han sig bakom mig, böjde sig över mig och pratade väldigt nära. Jag var obekväm. Han började smeka mig över rumpan där vid skrivbordet. Jag rodnade, han fortsatte.
Jag blev inte arg, sade inte till. Jag skämdes. För det är klart att han skiter i mina synpunkter kring den patienten, hon med obotlig cancer."
Flera sextrakasserade vittnar om beroendeställningen, en del vågar inte opponera sig, andra har markerat avstånd och straffats som till exempel en gravid ST-läkare som blev avståndstagande mot en överläkare som hade smekt henne på armar, axlar, händer och lår under en julmiddag.
"Han svarade med att såga mig i min ST-utvärdering och sade att jag hade samarbetssvårigheter".
Kvinnor som rapporterat om trakasserier till sina chefer har mötts av överslätanden som att "han är lite speciell. Du får lära dig hantera det".
– Vi har nog inte förstått omfattningen av det här. Metoo-kampanjen har öppnat dammluckorna, vattnet har sipprat många år, men vi har släckt småbränder. Vi har påpekat den här kulturen i många år och vi jobbar med den än i dag. Det är bara att fortsätta, säger Silvana Naredi, läkare och utbildningsansvarig på Sahlgrenska akademin i Göteborg, till SvD.
Kvinnliga läkares förening, KLF, stöder uppropet som skapats av en självständig, hemlig grupp läkare och studenter.
Relaterat material
Det här gäller vid sexuella trakasserier
Många sjuksköterskor utsatta för sextrakasserier
SAMUEL ÅSGÅRD, KATARINA EKSPONG