söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

100 miljoner räcker inte för psykvårdsreform

Publicerad: 20 juni 2006, 14:31

Sveriges Kommuner och Landsting accepterar inte den del av den nationella psykiatrisamordningen som avser öppenvård med särskilda villkor. Förbundet vill ha mer pengar.


- Både kommunernas och landstingens arbetsbörda när det gäller den här gruppen är underskattad, säger Lasse Fredriksson, som är utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Den nationella psykiatrisamordningens förslag Öppen vård med särskilda villkor innebär att patienter som ännu inte kan skrivas ut från tvångsvården, men som inte längre har behov av kvalificerad dygnet runt-vård på en sjukvårdsinrättning i stället ska kunna överföras till öppen vård med särskilda villkor. Ett sådant särskilt villkor kan vara tvångsmedicinering.

Bakgrunden till förslaget är en strävan att komma till rätta med långa permissioner och förbereda patienterna för ett liv utanför sjukhuset. Enligt beräkningar skulle det omfatta 30 procent av dem som i dag är dömda till sluten psykiatrisk vård och 5 procent av dem som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

För att klara reformen skulle Sveriges samtliga kommuner få 100 miljoner kronor per år.   Det räcker inte, säger Lasse Fredriksson.

- Vi tycker att 100 miljoner är en mycket låg siffra. Reformen medför krav på kommunerna att utbilda kompetent folk för att sköta den här gruppen av människor. Vi pratar om psykoser, missbrukare och personlighetsstörda människor som behöver stora insatser runt omkring sig. Det är människor med ett stort behov av både social och psykiatrisk vård, säger han.

Sveriges Kommuner och Landsting ska nu räkna på hur mycket mer pengar som de anser behövs för att kunna genomföra öppenvårdsreformen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev