söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

100 miljoner räcker inte för psykvårdsreform

Publicerad: 26 juni 2006, 07:52

Sveriges Kommuner och Landsting accepterar inte den del av den nationella psykiatrisamordningen som avser öppenvård med särskilda villkor. Förbundet vill ha mer pengar.


- Både kommunernas och landstingens arbetsbörda när det  gäller den här gruppen är underskattad, säger Lasse Fredriksson, som är  utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Den nationella psykiatrisamordningens förslag Öppen vård med  särskilda villkor innebär att patienter som ännu inte kan skrivas ut från  tvångsvården, men som inte längre har behov av kvalificerad dygnet runt-vård på  en sjukvårdsinrättning i stället ska kunna överföras till öppen vård med  särskilda villkor. Ett sådant särskilt villkor kan vara tvångsmedicinering.

Bakgrunden till förslaget är en strävan att komma till rätta  med långa permissioner och förbereda patienterna för ett liv utanför sjukhuset.  Enligt beräkningar skulle det omfatta 30 procent av dem som i dag är dömda till  sluten psykiatrisk vård och 5 procent av dem som vårdas enligt lagen om  psykiatrisk tvångsvård.

För att klara reformen skulle Sveriges samtliga kommuner få  100 miljoner kronor per år.

Det räcker inte, säger Lasse Fredriksson.

- Vi tycker att 100 miljoner är en mycket låg siffra. Reformen  medför krav på kommunerna att utbilda kompetent folk för att sköta den här  gruppen av människor. Vi pratar om psykoser, missbrukare och  personlighetsstörda människor som behöver stora insatser runt omkring sig. Det  är människor med ett stort behov av både social och psykiatrisk vård, säger  han.

Sveriges Kommuner och Landsting ska nu räkna på hur mycket  mer pengar som de anser behövs för att kunna genomföra öppenvårdsreformen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev